Litt fakta om Colombia

I Colombia bor det 44,2 millioner mennesker, ¾ deler av disse bor i byer. I Colombia lever nesten 10 millioner mennesker under fattigdomsgrensen, det vil si at de har mindre enn 2 amerikanske dollar å leve for per dag. (rundt 20 kr pr år 2000)
 

Menneskerettighets- situasjonen i Colombia er svært alvorlig og landet har ett av verdens høyest voldsnivå. Det begås 28.000 mord i året. I 1998 var det 3000 politisk motiverte drap i Colombia.

Som følge av borgerkrigen er 1 million colombianere flyktninger i sitt eget land. 12 barn dør daglig. Fem av disse myrdes og ett begår selvmord. 35 barn blir voldtatt hver dag. Hver tredje dag kidnappes et barn i Colombia.

I år 2000 var 6000 barn hjemløse. De har mistet sin identitet, får hverken skolegang eller medisinsk hjelp. Blant menn, er drap, den vanligste dødsårsaken.Colombia er et land med store naturressurser og mye rikdom, problemet er den skjeve fordelingen av rikdommene.

 

Colombia er ikke bare ett land med masse ondt. Colombia er ett flott land fra palme kyst til høye fjell. Og en kultur der "tiden" kommer, og ikke "går". Selv om Colombia er preget av mye vold og dårlige statestikker så er Colombia er land du blir fort glad i. Har du vært i Colombia en gang så vil man tilbake. 

 

 

 

FAKTA OM COLOMBIA:

Areal: 1 138 910 km2 (ca. 3 ganger større enn Norge)
Befolkning: 44 205 293 (juli 2010 overslag)
Forventet levealder: 71 år for menn og 77,8 år for kvinner (2010 overslag)
Lese-/skrivekyndige: 90,4 %
Religion: Katolikker ca 90 %, evangeliske kristne 10 %
Styreform: Republikk
Hovedstad: Bogotà (8-10 mill. innbyggere)
Offisielt navn: República de Colombia
Språk: Spansk
Valuta: Colombianske pesos (COP)
Nasjonaldag: 20. juli
Etnisk sammensetning: 58 % blanding (mestizo; europeisk/indianer), 20 % europeisk avstamming, 14 % mulatter, 4 % svarte, 3 % blanding svart/indianere og 1 % indianere.
Industri: Tekstil, matvareindustri, olje, konfeksjon, drikkevarer, kjemikalier, sement, gull, kull, smaragder.
Naturressurser: Kaffe, blomster, bananer, ris, tobakk, mais, sukker, kakao, matolje, grønnsaker, skogindustri, reker. I tillegg er Colombia verdens største kokain-, opium- og cannabisprodusent.


Kilde: CIA, the World factbook 2010.


Avtalegiro
Følg oss på Facebook
Søndags skole
Hør taler
Misjonsforbundet
Ansgarskolen
Nyheter